Over de kunstenaars & ontwerpers

2012Architecten

Het eerste wat de architecten van 2012architecten gaan doen als ze ergens bouwen, is kijken welke dingen er in en om het gebouw over zijn. Van deze dingen maken ze een lijst en die noemen ze een oogstkaart. Oogsten betekent normaal het binnenhalen van graan bijvoorbeeld. De oogst in het oude kantoorgebouw van het museum bestaat uit een aantal lampen, wandjes, en heel veel tapijttegels. De rest hebben de mensen die eerst in het kantoor werkten meegenomen. Uit alle verdiepingen van de toren hebben hebben de architecten tapijttegels gehaald. Hiervan hebben ze een soort landschap gemaakt van lage en hoge stapels. Soms wordt een stapel gebruikt om een kunstwerk op te zetten en soms kun je er op klimmen.
www.2012architecten.nl

 

Boomstam Bank / Treetrunk Bench (1999)

Jurgen Bey / Studio Makkink & Bey

Droog

In het bos liggen veel omgehakte bomen op de grond, daar zou je een bank van zou kunnen maken. De ontwerper Jurgen Bey heeft de boomstam gecombineerd met leuningen van een antieke stoel, en zo ontstaat een nieuwe bank waar je op kunt zitten. De leuningen op deze bank zijn bronzen afgietsels van oude rugleuningen die in de stam worden gezet. De boomstam zelf wordt gevonden in de buurt waar de boomstambank komt te staan.
www.studiomakkinkbey.nl

 

Toy Boy 4 / Speelgoed Man 4 (2008), Plain Sniff / Snuffel (2008) 

Robert Bradford 

Op een dag viel het oog van de kunstenaar Robert Bradford op een oude vergeten doos met speelgoed, ergens ver weggestopt in zijn atelier. Hij vond de verschillende vormen en kleuren in het speelgoed heel mooi. Bovendien vond hij het een mooi idee dat kinderen (en hun ouders) er jarenlang veel plezier aan hadden beleefd.

Nu maakt hij beelden van plastic speelgoed zoals honden, robots en torens. De kunstenaar probeert altijd oude spullen opnieuw te gebruiken in zijn kunst. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens goedkoop!

www.robertbradford.co.uk

 

De Groenten uit Amsterdam / Grown Down Town (2012)

Martijn de Potter, Philip van Traa

In de winter is er niet genoeg zon en warmte om in Nederland alle bestaande groenten te laten groeien. De groenten die we eten komen uit kassen of worden ingevlogen uit verre landen.

Met hulp van rode en blauwe Led lampjes (die samen de kleur paars vormen) kunnen alle groenten in alle seizoenen gekweekt worden, zelfs in Nederland. En zonder dat hiervoor kostbare energie en water wordt verspilt. Dit kan overal, dus ook bijvoorbeeld in een leegstaand gebouw als Toren Overhoeks. Op de ene verdieping sla, en op de volgende verdieping aardbeien. Met bovenin bijvoorbeeld een restaurant om de heerlijke groenten op te eten!

www.degroentenuitamsterdam.nl

Met dank aan Philips LED Horticulture

 

Duurzame Stroom Woensel West sport centrum / Energizing Woensel West sports center (2011)

Francisco Camacho

Duurzame energie is energie die we zelf kunnen produceren en thuis kunnen gebruiken om bijvoorbeeld de televisie en computer aan te doen. Hiervoor kunnen we grote machines bouwen, die aangestuurd worden door zonnepanelen of een windmolen. Maar soms vergeten we dat de energie die we zelf maken, door te bewegen ook kunnen opsparen en gebruiken. Kunstenaar Francisco Camacho is in het Tijdelijk Museum een fitness club begonnen. Hij heeft  tweedehands fietsen en fitness apparaten zo omgebouwd dat je er zelf energie mee kunt opwekken. Energie die anders verloren gaat.

www.edison67.nl

Dit project is oorspronkelijk ontwikkeld in samenwerking met het Van Abbe Museum in Woensel West (Eindhoven) en SKOR.

 

Kast (1990), Boomhut (2003)

Piet Hein Eek

De sloophouten Kast uit 1990 van Piet Hein Eek is de eerste kast die hij maakte van oud hout. Dat was in die tijd heel bijzonder omdat de meeste mensen perfecte, gladde meubels hadden. Hij wilde laten zien dat meubels die niet perfect zijn, ook mooi en goed kunnen zijn. Dat is gelukt. Heel veel ontwerpers na hem zijn ook sloophouten meubels gaan maken.

In de tuin van het Tijdelijk Museum staat een Boomhut van Piet Hein Eik van afvalstaal. De boomhut is zo zwaar dat de hut niet in een boom hangt maar op poten is beland.

 

Nuovo Mondo II (2012)

Grondvormen (Sander Boeijink, Nienke Sybrandy, Jeroen Wand)

In de 17e eeuw ontstonden de eerste kasten (ook wel kabinetten genoemd) met exotische planten en dieren uit vreemde landen, meegebracht door ontdekkingsreizigers. Deze bijzondere verzamelingen werden gemaakt met een verlangen naar ‘De nieuwe wereld’, in het Spaans: ‘Nuovo Mondo’. Daarmee worden de landen bedoeld die door de Europeanen werden ontdekt zoals Amerika. In dit wonderkabinet uit 2012 zoeken en onderzoeken wij Amsterdam als ‘Nuovo Mondo’ en verzamelen wij met eenzelfde vrijheid en verwondering de natuur.

www.grondvormen.nl

 

Wind Knitting Factory / Wind breimachine (2010)

Merel Karhof i.s.m. Marc Trotereau

De Windbreimachine is een door de wind aangedreven breimachine die aan de gevel van een gebouw is bevestigd. Zo wordt er een lange sjaal vanaf het dak en langs de muur omlaag gebreid. Als het hard waait breit de machine sneller en bij weinig wind breit de machine langzaam.

Zo nu en dan wordt het breisel ‘geoogst’ en omgevormd tot sjaals.

www.merelkarhof.nl

 

The incredible shrinking man / De wonderbaarlijke krimpende man (2012)

Arne Hendriks

Arne Hendriks wil mensen kleiner maken want we worden te groot. Daardoor moeten we meer eten en drinken, en hebben we meer energie en ruimte nodig. En dat is niet slim want de mens maakt alles op de wereld op, en vies. Hoe klein kunnen we worden? Een mens van 50 centimeter heeft maar ongeveer 2% nodig van wat we nu gebruiken. Als kind ben je dus eigenlijk al groot genoeg, of misschien zelfs te groot. Daarom heeft Arne Hendriks in het Tijdelijk Museum een kamer neergezet waarin je kunt krimpen.

www.arnehendriks.net

www.the-incredible-shrinking-man.net

 

Kameleon Stoel (2010)

Roos Kalff

In 2010 hebben de (tijdelijke) directeuren van het Tijdelijk Museum, Nathalie Faber en Claartje Kortbeek een kunsttentoonstelling gemaakt op grote doeken op bouwplaatsen in Amsterdam, die heette: Façade. Omdat ze deze kunstdoeken niet wilden weg gooien, organiseerden ze een wedstrijd (Re:frame) met de vraag om iets bijzonders te maken van de doeken. Van de ruim 100 inschrijvingen heeft Roos Kalff met de Kameleon Stoel gewonnen. In de stoel zit 300 vierkante meter doek. De plastic stukken met verschillende kleuren en vormen kun je steeds veranderen.

www.60layersofcakefoundation.com/reframe

 

’t Ei (2010), De Bloei (2011), De Dode Vlieg (2010), De Kalkoen (2011)

Richard Kuiper

Op het eerste gezicht lijkt het werk van Richard Kuiper op schilderijen (ook wel stillevens genoemd) uit de 17e Eeuw. De 17e eeuw heet ook de gouden eeuw omdat er in Nederland toen veel geld werd verdiend met de handel. De rijke mensen wilden ook in hun huizen hun rijkdom laten zien, en vroegen kunstenaars om dit te schilderen. Die schilderijen zijn nu heel beroemd. Het werk van deze kunstenaar lijkt erop, maar als je goed kijkt zie je dat het een foto is en dat alles van plastic is gemaakt. Een bloem gemaakt van een plastic bekertje bijvoorbeeld. De bloemen die de schilders in de 17e eeuw schilderden zijn al lang dood, maar het plastic dat Richard Kuiper gebruikt zal altijd blijven bestaan.
www.richardkuiper.com

Met dank aan Look for Art gallery

 

Nieuw Curaçao / New Curaçao (2012)

Leonard van Munster

Vroeger was het gebouw van het Tijdelijk Museum een kantoor van Shell, een bekend oliebedrijf. Voor het museum heeft Leonard van Munster een berg gemaakt van materiaal dat hij heeft gevonden op het vroegere Shell terrein. Bovenop de berg bouwde hij een kas met daarop een windmolen die energie opwekt. De plek van het museum wordt omringd door de natuurlijke elementen zoals de wind, maar ook het water en de zon. Hiermee kan ook energie worden opgewekt. In de kas kun je bijvoorbeeld groenten verbouwen en op een ligstoel zonnen en genieten van de natuur. Je zou er eigenlijk wel willen wonen.
www.leonardvanmunster.com

 

Ladenkast (1991), Voddenstoel (1991)

Tejo Remy

Droog

De Ladenkast van Tejo Remy bestaat uit een verzameling gebruikte laden die op elkaar zijn gestapeld. De laden komen oorspronkelijk uit verschillende oude kasten. Door de band er omheen heeft hij een nieuwe kast gemaakt. De Voddenstoel bestaat uit oude kleren. Bij het maken van de Ladenkast en de Voddenstoel moest Tejo Remy denken aan het verhaal van Robinson Crusoe: Maak je eigen paradijs met wat je tegenkomt, zoals Robinson Crusoe op zijn eiland zijn paradijs maakte.

www.remyveenhuizen.nl

 

Desktoop in het Vijfde Seizoen (2012)

Nienke Sybrandy

Naast de vier seizoenen buiten biedt het kantoor binnen zogenaamd een vijfde seizoen. Op een kantoor is het namelijk altijd licht, droog, onbewolkt en 20 graden. Daardoor is het mogelijk om groenten te telen die je kunt eten bij de lunch. Het ladenblok onder het bureau is hiervoor omgebouwd tot kas. Vroeger werd het ladenblok gebruikt voor papier maar door de computer gebruiken mensen minder papier en is de ladenblok overbodig geworden. De bureaulamp doet dienst als groeilamp.

In de computer kun je een hoorspel beluisteren over hoe het zou zijn als het groene bureau zou worden gebruikt op kantoor.

Ontwikkeld in het kader van Utrecht Manifest No.4 : Werklandschap: Eet / uitvoering Desktoop i.s.m.: Jeroen Wand / hoorspel door: Klaske Oenema

www.nsybrandy.nl

www.utrechtmanifest.nl

 

Verwoest Huis 1 (2009), Verwoest Huis 2 (2009), Verwoest Huis Krasnoyarsk 1 (2010)

Marjan Teeuwen

Marjan Teeuwen verandert leegstaande huizen in kunstwerken die zij eerst zelf sloopt en verwoest, en vervolgens fotografeert. Plafonds zijn half neergehaald, wanden scheef gezet en van grote doorkijken voorzien, vloeren opengebroken. Het huis wordt verwoest maar er wordt ook gebouwd. Met de spullen die ze uit de de oude huizen sloopt (zoals deuren, gipswanden, planken, stenen) bouwt ze een nieuw beeld op, waarbij verwoesting en opbouwen samen komen.
www.kw14.nl

 

Disposable Carpet (2012)

WE MAKE CARPETS (Marcia Nolte, Stijn van der Vleuten, Bob Waardenburg)

WE MAKE CARPETS maakt tapijten waar je niet overheen mag lopen. Ze zijn opgebouwd uit producten die meestal in zeer grote hoeveelheden gemaakt worden en een zeer kort leven hebben. Producten die zo overal aanwezig zijn dat ze niet eens meer opvallen.

Voor het Tijdelijk Museum Amsterdam maakte WE MAKE CARPETS een tapijt van het witte plastic servies en bestek dat je kent van de snackbar en de picknick. Een product dat gekocht wordt om direct weer weg te gooien.

www.wemakecarpets.nl

 

Waterfall / Waterval (2012)

Wang Zhiyuan

In het werk van kunstenaar Wang Zhiyuan staat afval centraal. Het is soms moeilijk om je voor te stellen dat er uit afval, iets nieuws en moois kan ontstaan. Maar als je naar het werk van Wang Zhyuan kijkt dan zie je dat het kan. De kunstenaar wil graag samen met alle bezoekers van het Tijdelijk Museum een waterval van lege plastic flessen maken. Flessen die we anders hadden weggegooid.

Voor de kunstenaar is het altijd de moeite waard om dingen die we normaal weg gooien een tweede kans te geven.

wangzhiyuan.artron.net

 

Groene Dingen / Green things  (2012)

Nathalie Faber, Matthijs Immink

Groen is de kleur van duurzaamheid. Op de muur hangen foto’s van allerlei “groene dingen”. Een moeilijke woorden lijst: duurzaamheid, windenergie, afval scheiden, plastic soep, elektrische auto, leegstaand kantoorpand, braakliggend terrein, productieoverschot, recycling, hergebruik, biologisch, ecologische voetafdruk, led groeilamp, zonne-energie, kringloopwinkel, biodiversiteit.

www.dingen.info